Försäkringar i ett dödsbo

Det här behöver du göra

1. Skaffa rätt handlingar för att sköta dödsboet

När du kontaktar oss om en avliden persons försäkringar måste du visa att du har rätt att företräda dödsboet innan vi kan hjälpa till. Vilka handlingar du behöver skicka till oss beror på om det är en eller flera dödsbodelägare. 

Ensam dödsbodelägare

Är du ensam dödsbodelägare behöver vi detta dokument innan vi kan hjälpa dig med dödsboets försäkringar:

  • Kopia på bouppteckningen

Vi behöver endast de sidor i den stämplade bouppteckningen där det framgår vem som är dödsbodelägare. Du behöver inte skicka de sidor som rör dödsboets ekonomi.

Flera dödsbodelägare

Är ni flera dödsbodelägare behöver vi följande dokument innan vi kan hjälpa till med dödsboets försäkringar:

  • Kopia på bouppteckningen

Vi behöver endast de sidor i den stämplade bouppteckningen där det framgår vilka personer som är dödsbodelägare. Du behöver inte skicka de sidor som rör dödsboets ekonomi.

  • Fullmakt

På fullmakten ska det framgå vem som får företräda dödsboet och den ska vara underskriven av alla dödsbodelägare.

När du fyller i vårt kontaktformulär för dödsbon kan du beställa en digital fullmakt som signeras med Bank-id.

Om du inte vill använda den digitala fullmakten kan du ladda ner och skriva ut en mall för fullmakt på efterlevandeguiden.se.

2. Säg upp dödsboets försäkringar

När någon har avlidit behöver försäkringarna avslutas. Vissa försäkringar avslutas automatiskt. Andra måste dödsboet säga upp. Läs om hur det fungerar för olika försäkringar.

När du har de handlingar som behövs kan du säga upp dödsboets försäkringar. 

  • Skanna eller fotografera dokumenten, till exempel med mobilen.
  • Klicka på knappen "Säg upp försäkringar i dödsbo" för att skicka in uppsägningen till oss.

Så fungerar det för olika försäkringar

Beroende på vilka försäkringar som finns i ett dödsbo fungerar det på olika sätt. Vissa försäkringar avslutas automatiskt, andra måste dödsboet säga upp. Det viktigaste att tänka på är att inte göra ett dödsbo oförsäkrat i fall något skulle hända.

Hem- och villaförsäkring

Dödsboet behöver kontakta oss för att säga upp försäkringen.

En hemförsäkring bör finnas kvar fram tills den dag arvskiftet är klart. Det gäller även om boendet är uppsagt eller sålt. Det är bland annat viktigt för att dödsboets ägodelar ska vara försäkrade vid till exempel stöld eller om det uppstår en tvist och rättsskydd behövs. En villaförsäkring bör finnas kvar tills en ny ägare tillträder för att huset ska var försäkrat vid till exempel brand eller vattenskada.

Hemförsäkring för särskilt boende

En hemförsäkring för ett särskilt boende, till exempel äldreboende eller servicebostad, bör finnas kvar tills arvskiftet är klart. Det gäller även om ingen bor på adressen eller om boendet är uppsagt. Det är bland annat viktigt för att dödsboets ägodelar ska vara försäkrade, eller om det uppstår en tvist där dödsboet är inblandat och rättsskydd behövs.

Bilförsäkring och andra fordonsförsäkringar

Registreringspliktiga fordon

Du behöver inte kontakta oss för att avsluta en försäkring på ett registreringspliktigt fordon. Dessa försäkringar avslutas automatiskt när ett ägarbyte registreras hos Transportstyrelsen. Försäkringar för avställda fordon måste du dock kontakta oss för att säga upp.

Exempel på försäkringar för registreringspliktiga fordon är bilförsäkring och mc-försäkring.

Fordon som inte är registreringspliktiga

För att avsluta en försäkring på ett oregistrerat fordon måste du kontakta oss. Försäkringen bör sägas upp när arvskiftet är klart eller om fordonet säljs innan dess.

Exempel på fordon som dödsboet måste kontakta oss för att säga upp är försäkring för oregistrerad moped, husvagn och släpvagn. 

Personförsäkring

Du behöver inte kontakta oss för att säga upp en personförsäkring för en avliden person. Personförsäkringar avslutas automatiskt när dödsfallet har registrerats hos Skatteverket.

Exempel på vanliga personförsäkringar är sjuk- och olycksfallsförsäkring och livförsäkring. 

Ersättning från personförsäkringar vid dödsfall

Om det finns en personförsäkring som kan betala ersättning vid dödsfall ska du göra en skadeanmälan till oss. Du gör det genom att ringa oss eller göra en anmälan online. Anmälan kan göras inom 10 år från dödsfallet. 

Olycksfallsförsäkring, sjuk- och olycksfallsförsäkring och vuxenförsäkring 50+ kan ge ersättning om orsaken till dödsfallet är ett olycksfall. Livförsäkring och barnförsäkring kan ge ersättning vid dödsfall på grund av olycksfall och sjukdom. 

Djurförsäkring

En djurförsäkring måste sägas upp av dödsboet. Det bör göras när arvskiftet är klart eller om djuret får en ny ägare.

Om djuret har fått en ny ägare

Har djuret flyttat ska den nya ägaren teckna en egen försäkring. En fördel med att teckna en djurförsäkring i samma bolag är att försäkringen inte har karens och att den gäller för eventuella skador eller sjukdomar som djuret haft tidigare.

  • Ge försäkringsnumret på den nuvarande djurförsäkringen till den nya ägaren.
  • Den nya ägaren kan sedan kontakta oss och uppge försäkringsnumret för att teckna en försäkring på djuret i sitt namn. 
  • Dödsboets djurförsäkring kan endast sägas upp av den person som företräder dödsboet.
Viktigt att tänka på

Det är viktigt att djuret har en gällande försäkring hela tiden, utan avbrott. Om djuret är oförsäkrat en period riskerar du att inte få hjälp med kostnader för skador och sjukdomar som funnits tidigare. Därför rekommenderar vi att inte avsluta djurförsäkringen innan den nya ägaren har tecknat en egen försäkring. 

Övriga försäkringar

Övriga försäkringar, som till exempel båtförsäkring och fritidshusförsäkring, behöver dödsboet kontakta oss för att säga upp. Försäkringarna kan avslutas när arvskiftet är klart eller om egendomen säljs innan dess. 

Återbetalning

Vid en återbetalning betalas pengarna i första hand till dödsboets konto. Om dödsboets konton är avslutade kan vi återbetala pengarna till ett annat konto, exempelvis till en dödsbodelägare.

Du fyller i kontonummer för återbetalning när du säger upp försäkringarna via vårt kontaktformulär för dödsbon.

Frågor och svar om dödsbo

Tips till dödsbodelägare

Hos Efterlevandeguiden finns information om det viktigaste du behöver göra när en närstående har avlidit. Efterlevandeguiden är ett samarbete mellan myndigheter för att göra det enklare för människor som har förlorat någon.

Till Efterlevandeguiden.se

Mer att läsa

Hjälpte denna information dig?

Vad saknade du?

Vi kan inte svara på kommentarer som lämnas här. Dina kommentarer används för att förbättra innehållet på sajten. Om du vill få svar på en fråga kontaktar du vår kundservice.

* Obligatoriskt fält
Formuläret skickas...