Tips till dig som har

Utekatt

En utekatt har mycket frihet och får oftast komma och gå som den vill. Men ute hägrar faror som är bra för kattägare att känna till.

Till exempel finns risken att bli påkörd i trafiken eller att katten av misstag får i sig utlagt råttgift. I tätbebyggda områden är det lätt att din katt letar sig in i grannens garage eller förråd och blir inlåst. 

Ta hand om din utekatt

Trost faror är det härligt för utekatter att ha sin frihet, om den blir omhändertagen på rätt sätt. 

  • Kastrera, id-märk och vaccinera katten innan du släpper ut den.
  • Ge katten ordentlig kost, den klarar sig inte på endast sorkar och möss.
  • Känn genom pälsen dagligen efter fästingar och annan ohyra.
  • Försäkra din katt med en kattförsäkring, så blir inte veterinärräkningen så dyr om det händer den något.

Kattlucka ger frihet

En kattlucka gör det enkelt både för dig och katten. Den får en helt annan frihet att komma och gå än om du måste öppna dörren åt den när den vill ut. Kattluckan gör också att katten kan bära med sig sina byten hem, så det gäller att ta det onda med det goda. Vill du inte få in oönskade men stolt hemburna byten kan du köpa kattlucka med magnetlås.

Om katten är borta

Om din katt försvinner kan du kontakta de katthem som finns I närheten, de kan hjälpa till med att efterlysa katten. Oftast befinner sig katten i närheten men till exempel kan den av misstag blivit inlåst i något utrymme och kan inte ta sig ut. Många tar hjälp av sociala medier för att efterlysa sin katt.

Id-märkning

Id-märk katten så kan den lättare återfinnas om den försvinner eller skadas. Kom ihåg att du måste registrera katten och dina kontaktuppgifter i ägarregistret på djurid.se.

Microchipmärkning

Du kan mikrochipmärka din katt från sex veckors ålder. Chipmärkningen håller livet ut. Både veterinärer och utbildade id-märkare utför id-märkning med mikrochip. Mikrochipet injiceras under huden, normalt mellan skulderbladen på katten. För katten känns det inte mer än en vanlig vaccination och det är inte skadligt. Chippet har ett unikt id-nummer inprogrammerat som registreras i ägarregistret. För att avläsa id-numret på en katt som är märkt med chip behövs en speciell avläsare. Sådana finns hos polisen, veterinärer och djurhem med flera.

Tatuering

Tatuering i örat är en vanlig id-märkningsmetod för katter i Sverige som sedan den 1 januari 2009 bara får utföras av veterinär. Katten måste sederas (ges lugnande medel) för att id-märkning med tatuering ska vara tillåtet.

Frågor och svar

Kastrering

Om du inte ska använda din katt i avel, finns det flera skäl att kastrera den. För honkatter minskar det risken för juvertumörer och livmoderinflammation och hankatter blir lugnare, inte lika revirbenägna och urinen luktar inte lika skarpt som hos en okastrerad hankatt. Dessutom föds det färre oönskade kattungekullar.

Vid vilken ålder bör katten kastreras?

Katter börjar bli könsmogna vid tre till fyra månaders ålder. Riktlinjen i Sverige är att kastrering bör ske vid fyra månaders ålder.

Att tänka på efter kastreringen

Veterinären ger dig instruktioner efter kastrering, men alla katter får sämre ämnesomsättningen efter kastrering och lättare går upp i vikt. Rådfråga gärna om vilken kost som är bäst för en kastrerad katt.

Vaccin och avmaskning

Utekatter utsätts I högre utsträckning för smitta än en innekatt och för att slippa onödigt lidande rekommenderas att du vaccinerar katten mot de allvarligaste smittsamma sjukdomarna, till exempel kattsnuva och kattpest. Som regler behöver du vaccinera mot kattsnuva varje år. 

Om din katt tycker om att jaga och äta möss och råttor behöver du även avmaska den regelbundet.

Gäller kattförsäkringen vid FORL? 

FORL är en smärtsam tandsjukdom som kan drabba katter.  Vår kattförsäkring ersätter kostnader för behandling av FORL upp till maxtaket på veterinärvårdsförsäkringen.

Läs mer om FORL