Tips när du ska köpa båt
Tillhör du dem som funderar på att köpa båt? Här får du tips om vad som är viktigt att tänka på inför köpet.
Tillhör du dem som funderar på att köpa båt? Här får du tips om vad som är viktigt att tänka på inför köpet.
En bra utgångspunkt är att fundera på hur och till vad du och familjen vill använda båten. Gör en kravlista utifrån det. Ska ni bara göra dagsturer eller vill ni kunna övernatta i båten? Ska den fungera som badbåt och ha den till vattensport som wakeboard eller vattenskidor? Vill du kunna bo i båten på semestern? Behöver du en transportbåt? En annan fråga är hur ofta ni kommer att vilja använda båten och om alla i familjen är med i köpbeslutet.
Att köpa båt är en investering som naturligtvis kostar pengar. Gör en budget som innehåller allt från inköp till vinterförvaring. Här är några saker att tänka på.
Gör en budget som innehåller allt från inköpspris, båtplats, bränsle, underhåll och trailer till vinterförvaring.
Du behöver en båtplats, både på sommaren och för vinterförvaring. Gärna i en Säker Hamn-certifierad hamn.
I Sverige är det ett krav att båtar är CE-märkta. Omärkta båtar har lägre andrahandsvärde.
Annat att tänka på är att du kan hitta mycket bra information som underlättar köpbeslutet på till exempel båtmässor, hos båthandlare eller bara prata med vänner och bekanta.
Valt av båttyp här såklart ihop med hur ni vill använda båten. En motorbåt är ofta enklare att hantera än en segelbåt. Att segla är underbart, men det kräver mer aktivitet ombord.
Du kan köpa båten, ny eller begagnad, av en båthandlare, privatperson eller båtförmedlare. Om du köper av en båthandlare eller båtförmedlare gäller konsumentköplagen. Om du köper av en privatperson gäller köplagen och då är det extra viktigt att ni skriver ett ordentligt köpekontrakt eftersom det är det som kommer att gälla vid en eventuell tvist.
Är säljaren den verkliga ägaren? Be att få se legitimation, kontrollera att det finns kvitto på båtköpet och annan utrustning, fråga om hur båten är servad, finns det papper på det? Försäkra dig om att det inte finns några olösta lån på båten. Hos Larmtjänst har du störst möjlighet att kontrollera om båten är stulen.
Undersök båten ordentligt innan du köper den. Om du är osäker kan du ta hjälp av en besiktningsman. Kom ihåg att kontrollera motorn och hur båten ser ut under durken. I Sverige är det ett krav att båtar är CE-märkta. Omärkta båtar har därför ett lägre andrahandsvärde och är svåra att sälja vidare.