Drömmar du om en egen stuga?

Att köpa fritidshus

I Sverige finns det ca 680 000 fritidshus och varje år är ca 10 000 till försäljning. Du kanske är en av dem som slår till i år. Vi bjuder på några tips om vad du ska tänka på vid ett köp av fritidshus.

Du kanske tänker att det inte är lika stor sak att köpa fritidshus som att köpa ny permanentbostad. Men precis som vid köpa av villa gäller det att vara noggrann och inte göra något förhastat. 

 Checklista inför köpet:

  • Gör en budget för att få en uppskattning på hur mycket ditt fritidshus får kosta.
  • Tänk igenom hur du vill använda fritidshuset. Vad är viktigast för dig? Gör en önskelista innan du ger dig ut på visningar.
  • Vad är rimligt avstånd till fritidshuset? Är det för långt är risken stor att du inte kommer iväg så ofta som du önskar.
  • Titta efter husets potential. Sommarhus är sällan stajlade inför visning så som vanliga hus är. Acceptera fel färg, tråkig inredning och oklippt gräsmatta.
  • Tänk efter vad du vill göra med huset och undersök sedan vad som är tillåtet att göra.
  • Hur stor förändring mäktar du med? Fundera på hur mycket tid, kunskap och ork du själv har och hur mycket hjälp du behöver köpa.
  • Kontrollera att de åtgärder som redan är gjorda på fastigheten har utförts med kommunens tillåtelse. Om vatten och avlopp är installerat utan byggnadsnämndens tillåtelse kan du tvingas stänga av vattentoaletten t.ex.
  • Har huset egen brunn bör du ta vattenprover för att kontrollera vattenkvalitén, samt undersöka radonhalten i brunnen.
  • Om det finns öppen spis bör du fråga efter provtryckningsprotokollet.
  • Det är samma regler för undersökningsplikt samt säljar- och köpansvar som vid alla husköp.
Checklista vid köpa av fritidshus

Inred smart

När du köpt drömstugan börjar det som många tycker är det riktigt roliga – att inreda och sätta sin egen prägel på huset. Här kommer inspirerande tips inför din inredning och fix av stugan.

Tänk efter en extra gång innan du river ut gammal inredning som t.ex. dörrar, vedspisar och liknande. Även om du inte kommer använda den gamla spisen kan den vara en charmig detalj att ha kvar i köket.

Glöm inte loppisarna när du köper möbler till sommarhuset. Det är dyrt att inreda ett helt nytt i ett hus på en gång. På rätt loppisar kan du göra riktiga fynd och i sommarstugan är inredning med udda loppismöbler ofta helt rätt. Många sommarstugor säljs med befintlig inredning och det kan vara värt mycket – både i tid och i pengar.

Fixa och inreda stugan

Skapa känslan

Ett sätt att skapa en hemtrevlig känsla i huset är att inreda med mycket textilier. Härliga färger och mönster ger liv och personlighet åt stugan.

Det bästa i livet är gratis. Som t.ex. alla fantastiska blommor om sommaren. Fyll sommarstugan med vackra sommarblomster i överflöd.

Varken tid eller ork att klippa gräset? Strunta i det. Vad är härligare än en vildvuxen sommaräng direkt utanför dörren? Ängsblommefrön är billigt att köpa och enkelt att bara sprida för vinden.

Se charmen och nya användningsområden i äldre rum och detaljer. Ett utedass, en gammal lada eller uthus som du inte använder kan bli till ett härligt uterum. Eller varför inte bygga ett trädäck med några väggar som ger rumskänsla och skydd mot solen under varma sommardagar.

Skapa känslan med blommor och tyg