TA HAND OM HUNDEN I VINTER

Långa promenader en solig och krispig vinterdag med hunden är härligt. Men vinter, snö och kyla är inte bara härligt, utan även förenat med en del faror för din hund som vi vill göra dig uppmärksam på.

Köld- och halkskador

Vinterpromenaden kan vara härlig för dig och hunden. Tänk på att hundar lätt fryser om de blir stillastående. Ju mindre och yngre hunden är desto sämre klarar den av kylan.

Lämna aldrig din hund ensam utanför affären. Dels kan den bli stulen eller skrämd, men den kan även få köldskador när den sitter och väntar på dig.

Låt inte hunden springa okontrollerat på snöfri, hal is. Om den halkar och benen glider isär kan hunden få muskelbristningar och ledskador. Håll därför hunden kopplad, gärna i väl utprovad sele, om den ska gå med ut på isen.

Här kan du läsa mer om hur du skyddar hund från att skadas.

Skydda tassar och trampdynor

Tassarna blir extra utsatta på vintern av vägsalt och snö som fastnar i pälsen. Skölj av tassarna om de kommit i kontakt med vägsalt och plocka bort snön som fastnat runt tassarna. Om hunden går omkring och är fuktig mellan trampdynorna kan den få fukteksem. Klipp gärna bort lite av pälsen runt trampdynorna och smörj dagligen in tassarna med en bra tassalva för att skydda dem mot uttorkning.

Glykolförgiftning

Glykol som läckt ut har svårt att rinna undan på vintern när det är fruset i marken. Glykol är sött och många hundar tycker om det. Var vaksam på fläckar så att din hund inte slickar i sig den farliga glykolen. Första tecknen på glykolförgiftning är ökad törst, den blir kissnödig, kräks och vinglar. Misstänker du att hunden fått i sig glykol kontaktar du genast veterinären.