Så går det till

att skrota bilen

Har du en gammal bil som bara står eller kostar reparationen mer än vad bilen är värd? Då kan det vara dags att skrota bilen. Här får du tips om vad du ska tänka på.​​

När det är dags att skrota bilen lämnar du in den hos en auktoriserad bilskrotningsfirma. De tar hand om bildelarna så att de kan återanvändas och ser till att miljöfarligt avfall tas omhand på rätt sätt. Det finns även speciella mottagningställen där du kan lämna din bil.

​Dessa papper ska du ta med

För att du ska kunna få tillbaka fordonsskatten, säga upp försäkringen och vara säker på att slippa böter och eventuell trängselskatt är det viktigt att du blir avregistrerad som bilägare. Ta med dig detta när du skrotar bilen:

  • den gula delen registreringsbeviset (del 2)
  • legitimation
  • Om någon annan ska lämna in din bil för skrotning ska den personen ha med sig en fullmakt från dig.

Om du inte hittar den gula delen av registreringsbeviset beställer du ett nytt från Transportstyrelsen innan du åker till bilskroten. Beställ nytt registeringsbevis här

Papper ska du få med dig

När bilen lämnas in för skrotning ska du få bevis på att mottagningsstället blivit ägare till bilen. I samband med skrotningen ställs bilen av för att den inte ska kunna tas i trafik igen. Detta ska du få med dig därifrån:

  • mottagningsbevis
  • kvitto
  • påskrivet registreringsbevis

Registeringsbeviset ska sedan skickas in till Transportstyrelsen för att du inte längre ska stå som ägare till bilen.

Vad kostar det att skrota bilen?

Det är kostnadsfritt att skrota bilen i många kommuner. I en del kommuner kan du få betala en avgift för att få bilen hämtad. Om det saknas delar av bilen som till exempel växellåda, motor eller om bilen bara är en tom kaross kan du också få betala en avgift.

Vad händer med bilen när den skrotas?

Det är bra för miljön att bildelar tas tillvara och återanvänds. När du skrotar din bil återvinns till exempel däcken, balansvikter, bränsletanken, batterier, katalysatorer, bromsolja, kylarvätska och outlösta airbags. Andra saker som oljefilter, köldmedel för klimatanläggning, oljor i motorn, växellådan och styrsystemet förstörs på ett säkert sätt.

Vad händer med bilförsäkringen?

När Transportstyrelsen fått information om att du lämnat in bilen för skrotning meddelar de oss och vi tar då bort din bilförsäkring. Om du har betalat för en försäkringsperiod som är efter skrotningsdatumet får du tillbaka pengar.

Vad säger lagen?

Enligt miljöbalken är det förbjudet att skräpa ned utomhus eller orsaka att ämnen släpps ut som medför eller kan medföra en förorening i mark eller vatten. Bilägare har därför ett ansvar för att förvara sin bil på ett riktigt sätt eller lämna in den för skrotning.

Ingen fordonsskatt

Du betalar ingen fordonsskatt när bilen är skrotad. Om du redan betalt in skatten kommer Transportstyrelsen betala tillbaka överskjutande belopp.

Mer om bilskrotning